Selecteer een pagina

Rouw & Verlies

Rouw & verlies Counseling

Bij het leven horen niet alleen leuke en gezellige dingen, maar ook vervelende en verdrietige dingen die de grond onder je voeten laat daveren. Dit kan gaan om het verlies van een dierbare, maar ook het omgaan met de scheiding van ouders, het leren leven in en aanvaarden van een nieuw samengesteld gezin of het leren omgaan met ziekte, het verlies aan zelfvertrouwen, de geboorte van een nieuw broertje of zusje, adoptie, pleegzorg,….

Wanneer kinderen geconfronteerd worden met een verlies staat hun wereld even (of voor op langere tijd) op zijn kop en lijkt niets meer hetzelfde als voordien. Alles wat zo vanzelfsprekend is geweest, is weg.

De reacties op het verlies kunnen tot uiting komen in een warboel aan gevoelens en emoties zoals boosheid, pijn, angst, verdriet, schuldgevoelens en/of lichamelijke en mentale  klachten. Dit kan voor kinderen en jongeren enorm verwarrend en intens zijn.

Elk kind rouwt op zijn eigen unieke manier en op zijn eigen tempo. Er is geen handleiding die kan voorspellen hoe een kind omgaat met verlies. Soms beginnen kinderen pas enkele weken of maanden na het verlies te rouwen. Ze schuiven het rouwen voor zich uit totdat ze voelen dat er voldoende veiligheid is. Vaak is dat wanneer er weer wat rust en stabiliteit in huis is.

Er wordt ook gezegd van kinderen dat ze rouwen in stukjes. Kinderen kunnen, in tegenstelling tot volwassenen, van het ene moment op het andere veranderen van intens verdriet naar blijdschap en plezier. Ze hebben als het ware een natuurlijke interne bewaker ingebouwd die hen vertelt “het is genoeg geweest met verdriet op dit moment, nu even iets anders”. Dit zorgt ervoor dat kinderen op het ene moment intens veel verdriet kunnen hebben en op een ander moment uitgelaten spelen alsof er niets aan de hand is. Voor volwassenen kan deze dualiteit soms heel bizar aanvoelen en als ongevoelig overkomen.

Het is van belang er voor kinderen en jongeren te zijn en hen te ondersteunen in hun rouwproces. Wanneer kinderen en jongeren geen gelegenheid krijgen om te rouwen zal het verdriet op een ander moment, maanden of jaren later, in hun leven naar boven komen en dit vaak in een minder herkenbare vorm zoals gedragsproblemen, psychosomatische problemen of onverklaarbare klachten. Opgekropte en weggestopte emoties zitten vaak vast in een soort kluisje. Wanneer je eindelijk de code gevonden hebt, komen ze er vaak complexer en vervormd uit. Zo kan boosheid, as het diep vanbinnen blijft zitten, verharden net als klei verhard als hij blijft liggen en niet gekneed wordt.

Daarnaast kan een uitgestelde rouw of niet afgewerkte rouwtaken verdere groei en ontwikkeling belemmeren of een terugval in ontwikkeling teweeg brengen (duimzuigen, bedplassen,… ).

Voor kinderen en jongeren is het daarom belangrijk dat ze samen met iemand aan hun verdriet kunnen werken. Als ze de kans krijgt om hun emoties te doorleven, kunnen ze, ondanks het gemis, met een goed gevoel verder gaan, zonder steeds van slag te raken.

Samen ga ik met jouw kind op pad , op zoek naar wat er diep van binnen leeft. Ik kan het verlies niet wegnemen, maar wat ik wel kan is jouw kind helpen om het verlies een plek te geven. Samen onderzoeken en verkennen we wat er nodig is. Via creatieve werkvormen zoals verhalen, kleien,  schilderen, tekenen, symbolen, rituelen, praatpapieren,…zoeken we naar nieuwe manieren om met oa de wirwar aan emoties om te gaan en durven we stil te staan bij het verlies om alsnog dingen te kunnen zeggen, afscheid te nemen, iets te geven of te vragen aan wie of wat ze verloren hebben. Op deze manier kan aan het verlies betekenis worden gegeven en leert het kind of de jongere toch verder te gaan in en met deze nieuwe realiteit.

Call Now Button